לילי: "אבי נפטר בטריפולי, כשהייתי בת 4, וזמן קצר לאחר מכן עליתי לארץ ישראל עם אמי ושתי אחיותי הקטנות. היינו רחוקות מהמשפחה המורחבת ואמי, שהתאבלה על אבי במשך שנים, סרבה להזמנות השכנים לארוחות חג או שבת. חסרונו של אבי הורגש במיוחד בחגים, בהם לא היה גבר שימלא את מצוות החג; אני זוכרת, למשל, איך הייתי מביטה בגברים העוטפים את ילדיהם בטלית בזמן ברכת הכהנים ומתגעגעת לאבי. בהיעדר אב ומשפחה מורחבת לחגוג איתה, מה שחיבר אותנו לחגים היה האוכל – כל חג והתבשיל במיוחד שלו. יום־יומיים לפני פסח, למשל, היינו מכינות בסיסה – דייסה על בסיס דגנים אפויים עם תמרים ותבלינים, שמזכירה את הטיט בו השתמשו במצרים.
"את החריימי הזה הכנו לכל ארוחת שבת וחג, ואני ממשיכה להכין אותו עד היום. במרוצת השנים הצטרפו למשפחה ארבעה ילדים, חמישה נכדים וגם כלות וחתנים – כולם מתארחים אצלנו בחגים, ואני דואגת להכין לכל אחד את המנה שהוא אוהב – אבל המנה הראשונה תמיד תהיה חריימי. במרוצת השנים שיניתי מעט את המתכון כדי שיתאים גם לילדי המשפחה – אני משתמשת בפחות שמן, הורדתי את מינון הפפריקה החריפה והחלפתי את הדגים בדגי סול שהם נטולי עצמות. מי שמעדיף, יכול להכין את החריימי מדגים אחרים כמו פרידה, דניס או דגי ים שאוהבים. את החריימי רצוי להגיש בטמפרטורת החדר – כך הג'לטין שבדג מסמיך את הרוטב.
הייחוד שלנו כעם, הוא שהצלחנו לשמור על המסורת לאורך הדורות. כל אחד שומר עליה בצורה קצת אחרת, אבל לכולנו בסיס משותף. הבישול הטריפוליטאי הוא הדרך שלי להעביר את המסורת לילדי ולנכדי – החריימי שלי אמנם קצת שונה מהגרסה המקורית, אבל אני יודעת שאם לנכדים יהיה טעים – גם הם, בתורם, יעבירו את המסורת הלאה".
מרכיבים לחריימי
לפלפלצ'ומה
- 9 שיני שום גדולות (או 16 שיני שום קטנות) קלופות
- 2־½2 כפות פפריקה מתוקה (אפשר להחליף חלק מהפפריקה בפפריקה חריפה, בהתאם לדרגת החריפות הרצויה)
- 1 כף כמון
- 1 כפית כרוויה (קימל טחון)
- 1/2 כף מלח
- 4־5 כפות שמן
לחריימי
- 1/2 כוס שמן
- 6־8 בצלים קצוצים
- 150 גרם רסק עגבניות
- ½2 כוסות מים
- מיץ לימון מלימון גדול + מיץ לימון לשטיפת הדג
- מלח להמלחת הדג
- 6־8 פילטים סול (אם מכינים לילדים) או פאדידה או דניס
אופן ההכנה
כשעה לפני ההכנה, מכינים את הפלפלצ'ומה:
-
1. כותשים שיני השום ומערבבים עם פפריקה, כמון, קימל ומלח. מוסיפים שמן בהדרגה ומערבבים עד קבלת משחה מבריקה; התבלינים צריכים רק להבריק, ולא לשחות בשמן. אפשר להכין את הפלפלצ'ומה מראש ולשמור יומיים־שלושה במקרר או שבועיים־שלושה במקפיא.
מכינים את החריימי:
-
2. יוצקים שמן לסיר רחב ושטוח, מוסיפים את הבצל ומטגנים־מאדים את הבצל על להבה בינונית עד שיזהיב. מדי פעם מערבבים, כדי שהבצל לא ייחרך בקצוות.
-
3. מוסיפים את הפלפלצ'ומה ומטגנים תוך כדי ערבוב, עד שהבצל מצופה במחית התבלינים. מוסיפים רסק עגבניות ומים ומבשלים על להבה קטנה כ־30 דקות, עד שהנוזלים מצטמצמים, צבעו של הרוטב הופך כהה יותר והוא מבריק ואחיד.
-
4. שוטפים נתחי דגים במיץ לימון, מנגבים קלות במגבת נייר וממליחים.
-
5. מוסיפים את הדגים לרוטב כשהנתחים סמוכים זה לזה ודואגים שיהיו טבולים ברוטב מכל הצדדים. אפשר להניע אותם קלות בעזרת כף ולצקת עליהם רוטב מלמעלה כדי לוודא שהם טבולים היטב. מכסים את הסיר ומבשלים על להבה נמוכה כ־30 דקות. התבשיל מוכן כשבשר הדגים אטום ומתפרק בקלות כשנועצים בו מזלג והרוטב סמיך ומבריק.
-
6. יוצקים מיץ לימון מעל הדגים ומניעים בעדינות את הסיר, כדי שהוא יתערבב ברוטב. ממשיכים לבשל 2־3 דקות ומכבים את האש.
-
7. מגישים בטמפרטורת החדר, עם חלה ליד.