שלי הררי ונכדתה מיכל קומרן עם עוגת טזפישטי. צילום: איתיאל ציון (עבור כתבה ב"ישראל היום" בעריכת הילה אלפרט)
שלי הררי ונכדתה מיכל קומרן עם עוגת טזפישטי. צילום: איתיאל ציון (עבור כתבה ב"ישראל היום" בעריכת הילה אלפרט)
מתכון

טזפישטי – טישפישטי לחם

טזפישטי? אולי התכוונת לטישפישטי? תאמינו או לא, אפילו גוגל לא הצליח למצוא מידע על העוגה הטורקית טזפשטי, לכן החלטתי לקחת את המושכות לידיים

ביקשתי מסבתי, שלי הררי, לספר על מתכון משפחתי אהוב והיא החליטה לספר לי על עוגת טזפישטי. זהו שם קצת מוזר, לא שגרתי ואולי ישמע לכם כמו טישפישטי – עוגת הסולת המפורסמת, אבל למרות הדמיון זו עוגה אחרת, שמשמעות שמה בטורקית היא "נאפה מהר".

טזפישטי היא עוגה חמה העשויה ברובה מלחם, שבעזרת סירופ ומרכיבים נוספים הופכת למתוקה. מקורה של העוגה במדינות הבלקן ובטורקיה בפרט, והיא מוכרת באזור הים התיכון ובקרב יוצאי גירוש ספרד. אצלנו במשפחה היא קיימת כבר מעל שלושה דורות: המתכון עבר מסבתא של סבתא שלי, רשל, לבתה אסתר (סבתא רבתא שלי), לבת שלה (סבתא שלי) וממנה לכל המשפחה שלנו. אנו נוהגים לאכול אותה בערבי שישי, שבת או בכל יום חול כאשר מתחשק משהו מתוק. זהו מתכון פשוט להכנה עם ערך סנטימנטלי גדול.

טזפישטי - טישפישטי לחם של שלי הררי. צילום: איתיאל ציון (עבור כתבה ב"ישראל היום" בעריכת הילה אלפרט)
גם כשלא היה להם הרבה בטורקיה, הם ידעו לעשות מהלימונים לימונדה – או בעצם, לעשות מהאגוזים, הלחם וממה שיש טזפישטי טישפישטי לחם של שלי הררי. צילום: איתיאל ציון (עבור כתבה ב"ישראל היום" בעריכת הילה אלפרט)

סבתי הייתה אוכלת את העוגה עוד בתור ילדה קטנה ולמדה להכין אותה בגיל 30 מסבתא רשל. כבר בפעמים הראשונות שלמדה להכין אותה היא הגישה אותה לחברים, וכולם נהנו מאוד ממנה ומטעמה הפשוט.

העוגה מורכבת ברובה מלחם ואגוזים, המתכון פשוט, ואין צורך במספר רב של מצרכים. יש לה ריח לימוני ומתוק, כיוון שאחרי האפייה מוסיפים לה סירופ סוכר ולימון. בין עדה לעדה ישנם שינויים בהכנת העוגה; סבא שלי, למשל, בא מבולגריה, וגם אצלו היו אוכלים את העוגה הזאת, אך בשונה מהטורקים, הבולגרים מכינים את העוגה על בסיס סולת, אם כי סבא וסבתא שלי אומרים שאין הבדל גדול בטעם.

לעשות טזפישטי ממה שיש

כששאלתי את סבתא שלי מה עולה בדעתה כשהיא חושבת על העוגה הזאת, היא ישר חייכה חיוך חמים ואמרה לי שהעוגה מזכירה לה את ילדותה בטורקיה, את סבתה, אמה ואת כל משפחתה הישנה בטורקיה. כשראיינתי את סבתא, גיליתי כמה העוגה הזאת מלאה בזכרונות של ארוחות עם הוריה ודודיה. טזפישטי גורמת לתחושת חמימות ושלווה, היא גם דרך נוספת לשמר את המסורת והמאכלים של המשפחה שלנו בטורקיה ואיזשהו זיכרון נעים מילדותה של סבתא שלי ומהמטבח הטורקי.

סבתא שלי, שלי הררי. עוגת טזפישטי,  מיכל קומרן
סבתא שלי, שלי הררי. עוגת טזפישטי, מיכל קומרן

גם כשלא היה להם הרבה בטורקיה, הם ידעו לעשות מהלימונים לימונדה – או בעצם לעשות מהאגוזים, הלחם וממה שיש עוגת מטעמים שסיפקה להם את האושר היפה הזה שיש ברגע מתוק ומתכון משפחתי משותף.

מרכיבים לטזפישטי:

1 כיכר לחם (לא טרי)

1 כוס שמן

2 ביצים

350 גרם אגוזי מלך טחונים גס ב־3-2 פולסים במעבד מזון

½2 כפות סוכר

1/2 כוס קמח

קליפה מגוררת משני תפוזים

לסירופ:

1 כוס סוכר

1 כוס מים

כמה טיפות לימון (לפי הטעם)

הוראות הכנה:

מחממים תנור ל־180 מעלות.

מרוקנים את פנים הלחם, מעבירים למעבד מזון ומעבדים לקבלת פירורים גסים.

מוסיפים את השמן ומערבבים היטב. משהים לכמה דקות ונותנים ללחם לספוג את השמן.

מוסיפים את הביצים, הסוכר, האגוזים, הקמח וקליפת התפוז המגוררת. מערבבים יחד, משטחים בתבנית ודוחסים היטב.

מסמנים על פני העוגה חתיכות בגודל הרצוי (סבתא שלי חותכת באלכסון כך שכל חתיכה היא מעוין קטן). מעבירים לתנור ואופים 30 דקות.

בזמן שהעוגה נאפית מכינים את הסירופ:

מביאים את כל חומרי הסירופ לרתיחה וממשיכים לבשל מעל להבה בינונית עד שהסירופ מסמיך ומצננים.

יוצקים על העוגה החמה מיד כשהיא יוצאת מהתנור ומצננים לחלוטין.

בתיאבון!

תגובות
תודה,
התגובה שלך תתפרסם בקרוב (בכפוף לאישור המערכת).
*שמנו לב שחסרים כמה פרטים קטנים להשלמת הפרופיל שלך ב־FOODISH, אפשר להוסיף אותם בקלות בעמוד המשתמש שלך.