דליה נוהגת לשמור את מאכלי החגים המסורתיים לחגים עצמם. אחרי המלחמה במשך שלוש שנים לא חגגו כלל את החגים היהודיים ולאט לאט חזרו לזה. בחנוכה האחרון היא הכינה קערה ענקית של לביבות לכל המשפחה.
את המנה דליה זוכרת עוד מילדותה. המצרכים הם בסיסיים מאוד והמאכל מבוסס על תפוחי אדמה – מוצר שכיח בכפרים בתקופה שבה שרר עוני רב, וזה מה שהיה לאכול.
דליה הייתה במלחמה 6 שנים, ולאחריה עלתה לישראל מצ'כוסלובקיה, במסגרת עליית הנוער. על האונייה בדרך לישראל – מסע מפרך שארך 5 ימים, שבו רובם ככולם חלו במחלת ים – היא פגשה את בעלה רפי, כשהיא בת 14 והוא בן 16. דליה מספרת שכאשר האונייה הגיעה לחיפה כולם בכו, צחקו, רקדו ושרו. היא זוכרת במיוחד איך שרו את ההמנון ועד היום כל פעם ששרים אותו היא נזכרת ברגע ההוא.
מהאונייה הם הגיעו לשדה נחמיה. אז היו בקיבוץ רק מספר צריפים רעועים ותו לו. כשחבריה הלכו לצבא, דליה לא יכלה להצטרף אליהם בגלל בעיה בריאותית ולכן שלחו אותה ללמוד חינוך בסמינר. היא עסקה בחינוך במשך 40 שנה.
מרכיבים ללביבות
- קילו תפוחי אדמה
- 1 בצל גדול
- 2 ביצים
- 2 כפות קמח
- קורט מלח
- קורט פלפל שחור
- למטבל: שמנת חמוצה או סוכר למי שרוצה מתוק
אופן ההכנה
-
1. מקלפים תפוחי אדמה ובצל ו"מפמפמים" אותם (מגרדים על פומפייה). אם יש הרבה נוזלים מסננים קצת - לא הרבה כי זה משחיר מהר.
-
2. מוסיפים קמח, ביצים, מלח ופלפל, טועמים (לראות שזה בסדר) ובודקים עם היד. אם הרכיבים דבוקים זה לזה - הבלילה טובה. אם לא - מוסיפים קצת קמח.
-
3. מרתיחים במחבת שכבה נדיבה של שמן (בערך סנטימטר). אפשר לדעת שהשמן רותח כאשר מכניסים לתוכו קמצוץ מהבלילה והשמן מבעבע.
-
4. יוצרים מהבלילה לביבות בעזרת שתי הידיים, מהדקים וסוחטים. (כל לביבה בערך בגודל כף נדיבה של בלילה) מסדרים אותן יפה במחבת.
-
5. מטגנים את הלביבות משני צדיהן, מורידים מהאש כאשר שני הצדדים שחומים, מעבירים למסננת שיושבת בתוך קערה ונותנים לנוזלים לנטוף. כל שלב הטיגון הוא בין רבע שעה לחצי שעה - תלוי בכמות הבלילה ובגודל המחבת.
-
6. מסדרים את הלביבות על נייר סופג ומגישים עם שמנת חמוצה או סוכר.
המתכון לקוח מתוך הספר "טעם של פעם – סטודנטים מבשלים עם ניצולי שואה", פרויקט של הלל ישראל בתמיכתה של קרן ג'נסיס, שחברו יחדיו במטרה לעודד שילוב של סטודנטים דוברי רוסית בפעילות של ארגון הלל בקמפוסים ברחבי הארץ. הספר הוא יוזמה של סטודנטים ממרכז הלל באוניברסיטת בן-גוריון, אשר במהלך עבודתם עם ולמען ניצולי השואה, החליטו להפיק ספר בישול המכיל מתכונים שאותם משחזרים ניצולי השואה ממטעמי ילדותם בבית אבא ואמא.
המתכונים מובאים כפי שנמסרו על ידי ניצולי השואה. ייתכן שישנם מתכונים שאינם כשרים או שהכמויות שמופיעות בהם אינן מדויקות, כיוון שערך השימור והרצון להיצמד לזכרונות כפי שהם, עמדו בראש סדר העדיפויות.