למשפחה שלנו יש קשר מיוחד לקטניות – אכלנו שעועית לפחות 3 פעמים בשבוע כי לא תמיד היה בשר, ותבשילי קטניות היוו חלבון זמין ומזין שממלא את הבטן. פיז'ון הוא השם הלדינאי לשעועית, אבל כשאומרים פיז'ון מתכוונים לתבשיל שעועית לבנה שאוכלים בארוחת שישי. תבשיל שעועית לבנה שכזה מופיע בגרסאות שונות במטבחים של יוצאי ספרד – בגרסה הבולגרית מבשלים את הפיז'ון ברסק עגבניות דליל, סלרי וגזר, ואילו אצלנו הגישו את הגרסה הסלוניקאית, הכוללת עצם של פרה ובצל מטוגן היטב.
אבל הקשר המיוחד שלנו לקטניות לא נגמר בפיז'ון – המעדנייה המשפחתית שלנו הוקמה בזכות הקטניות. כשאבא שלי הגיע לארץ, הוא מכר קטניות כדי להתפרנס. הוא היה נוסע על אופנוע עם סירה בין מסעדות בלקניות שקנו ממנו סחורה, ואת שקי הקטניות היה מאחסן בבית. הודות לקטניות האלה, הוא הצליח לחסוך מספיק כסף כדי להקים את המעדנייה.
זה המתכון של אמא שלי לפיז'ון. הטעם הנפלא שלו מתקבל הודות לבצל המטוגן, אותו צריך להשחים היטב; השגיחו היטב על הסיר וטגנו אותו עד שהוא כמעט נשרף. אני נוהגת להוריד את כמות השמן במתכון לרבע כוס. אם אין לכם עצם בקר, אפשר לבשל את הפיז'ון בציר בקר – או לוותר גם על הציר ולקבל תבשיל שעועית לבנה בגרסה צמחונית.
מרכיבים לתבשיל שעועית לבנה
- 2 כוסות שעועית לבנה
- 1/2 כוס שמן קנולה
- 2 בצלים חתוכים לקוביות
- עצם מרגל פרה
- קורט מלח
- קורט פלפל שחור גרוס
- מים רותחים
- 4-5 ביצים
אופן ההכנה
-
1. משרים את השעועית במים, למשך לילה שלם, שוטפים ומסננים מהמים.
-
2. בסיר רחב ונמוך מטגנים את הבצלים, עד שהם הופכים לשחומים במיוחד (ממש לפני שהם נשרפים).
-
3. לתוך הבצל המטוגן מוסיפים את השעועית ואת העצם.
-
4. מתבלים בפלפל שחור.
-
5. מבשלים את התערובת, על להבה בינונית, עוד כ-2 דקות, תוך ערבוב קל.
-
6. מוזגים מים רותחים לכיסוי התערובת בתוספת 1 ס"מ, מנמיכים את הלהבה ומכסים חלקית את הסיר.
-
7. במקביל מבשלים את הביצים, כדי בישול חלקי בלבד.
-
8. אחרי כ-20 דקות בישול מתבלים במלח, לפי הטעם ומוסיפים את הביצים (לא קלופות).
-
9. ממשיכים בבישול, עוד כשעה, עד שהשעועית מתרככת, משנה את צבעה לחום והתבשיל מסמיך.
המתכון לקוח מהספר "בינדיצ'אס מאנוס – טעמים מבית נונה" שאיגדו נכדיה של אסתר רפאל (לבית ויוונטה) ז"ל – חיים, רויטל ואסף – ושנשמרים בקפידה על ידי בתה, שמחה יוסף.