אני איטלקיה מכל הצדדים: גילה ויהודה (ג'ורג'יו) פיפרנו – סבי וסבתי מצד אימי, נעמי בשיא, הם מקהילת יהודי רומא. ושאול ופיארה בשיא, הוריו של אבי, יונתן בשיא, מגיעים מצפון איטליה מהעיר פרארה.
בחגי תשרי, כל קהילה יהודית באיטליה קיימה מנהג קצת שונה, ובמשך שנים ארוכות שימרתי רק את המנהג של קהילת פרארה מבית סבתי פיארה (ראוונה) בשיא ז"ל ואפילו זכיתי לראיין אותה ולקבל הנחיות כתובות בכתב ידה לקיום המנהג (ראו תמונות), רק בשנים האחרונות הוספתי גם את המנהגים מבית סבתי וסבי השניים בני רומא והברכה הוכפלה.
בערב יום כיפור סבתא פיארה נהגה לערוך את "שולחן כיפור" שעליו היו רימונים (שירבו זכויותינו כרימון), חבושים, תפוחים ולימון – צריך היה לשים אתרוג, אבל כיוון שבעונה הזו קשה למצוא אחד (כי כולם מגוייסים לסוכות) סבתא הייתה לוקחת לימון ואומרת לו אתה תהיה אתרוג, וסביב הכל פיזרה גרעיני חיטה. בנוסף, סבתא הייתה יוצקת מים לגביע ומכסה אותו "הגביע ממתין למלאך שיבוא, דרך החלון הפתוח בלילה, לגמוע ממנו" הייתה אומרת.
במרכז השולחן הזה עמדה הצ'מבלה Ciambelle di Kippur עוגה עגולה פשוטה – עוגת לקח אם תרצו (רק לאחרונה שמתי לב לכפל המשמעות) – עם חור במרכזה סמל למחזוריות החיים. את העוגה מכסים במפית ואיתה שוברים את הצום בצאת כיפור, לצד העוגה על השולחן אנחנו מניחים את המחזור לימים נוראים.
זרע ההבדל
עד כאן שני שולחנות כיפור היו די דומים אצל שתי הסבתות שגרו דלת על יד דלת בקיבוץ שדה אליהו. אבל נראות זרעי החיטה הייתה לב ההבדל: בשני הבתים את הזרעים, המסמלים תקווה לשנה ברוכה, מנביטים ילדי המשפחה. אצל יהודי פרארה, ולפיכך אצל סבתא פיארה, מנביטים את הזרעים אחרי יום הכיפורים. אצל יהודי רומא, ולפיכך אצל סבתא גילה, היינו מנביטים אותן כבר בערב ראש השנה ומשקים במשך עשרת ימי תשובה.
גם גורל הנבטים השתנה ממשפחה למשפחה – חלק מהמשפחות נוהגות כמנהג הגאונים: מסובבות את קערות הנבטים מעל ראשי הילדים תוך כדי אמירת 'זה תחת זה וזה חליפתי וזה תמורתי' ומשליכות את הנבטים לנהר; מעין גרסה מקומית־טבעונית למנהג הכפרות. במשפחה שלי נהגו להניח את הנבטים (או הזרעים, תלוי אצל איזו סבתא) על השולחן בארוחה המפסקת, לצד רימונים, חבושים, תפוחים ואתרוג או רימון ואצל סבתא גילה הם הייו ממשיכים אל הסוכה בתור מרבדים ירוקים לקישוט.
מרכיבים לעוגות לשבירת הצום
- 6 ביצים בגודל L מופרדות
- 1 כוס סוכר
- 1 כפית אבקת אפייה
- 1 לימון קליפה מגוררת ומיץ
- 1 כוס קמח + קמח לקימוח התבנית
- 1 כף שמן או חמאה מומסת או מחמאה + שמן או חמאה או מחמאה לשימון התבנית
אופן ההכנה
-
1. מחממים תנור ל־180 מעלות. משמנים היטב תבנית קוגלהוף או סיר פלא בשמן, בחמאה או במחמאה מומסת ומקמחים. הופכים ומנערים קלות כדי להיפטר מעודפי קמח.
-
2. מקציפים חלבונים עם 1/4 כוס מהסוכר במהירות גבוהה בקערת מיקסר עם וו הקצפה כ־7 דקות עד קבלת קצף לבן ואוורירי.
-
3. טורפים בקערה גדולה נפרדת את יתר החומרים לתערובת אחידה.
-
4. מעבירים שליש מקצף החלבונים לקערה עם תערובת העוגה ומקפלים בעדינות בעזרת לקקן. מקפלים באותו אופן את כל הקצף עד קבלת תערובת אחידה.
-
5. יוצקים את בלילת העוגה לתבנית ואופים 30 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי.